Ακριβώς σαν σήμερα δέκα χρόνια πριν η εθνική Ελλάδας ήταν ηρωική και συνεχίζε να ζει το όνειρό της στην Πορτογαλία. Με το απίστευτο γκολ του Χαριστέα, το συγκρότημα του Ρεχάγκελ πήρε το ιστορικό εισιτήριο για την 4άδα του EURO, θέτοντας νοκ άουτ την Γαλλία!!!
ας, στον ημιτελικό που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, 1 Ιουλίου, στο «Ντραγκάο» του Πόρτο.
Τα κατεβασμένα κεφάλια των Γάλλων πρωταθλητών κόσμου και Ευρώπης, μπορούν να τα πουν όλα για όσα έγιναν στο Αλβαλάδε. Με εξαιρετική τακτική από πλευράς Ρεχάγκελ η εθνική αμφισβήτησε από το πρώτο λεπτό την ομάδα του Σαντινί, που ουσιαστικά δεν απείλησε ούτε μία στιγμή την εστία του Νικοπολίδη.

Κατά την προσφιλή τακτική του, ο Οτο Ρεχάγκελ επέλεξε να στείλει στον αγωνιστικό χώρο μια ενδεκάδα στην οποία υπήρχε και πάλι μια έκπληξη. Γιούρκας Σεϊταρίδης έπαιξε σε θέση στόπερ, επιφορτισθείς με το μαρκάρισμα του Τιερί Ανρί. Ο έτερος κεντρικός αμυντικός, ο Μιχάλης Καψής (έπαιζε με πρόβλημα στη μέση), ακολουθούσε τον Νταβίντ Τρεζεγκέ, ενώ ο Τραϊανός Δέλλας «σκούπιζε» όποια μπαλιά περνούσε από τους συμπαίκτες του.
Το δεξί άκρο άμυνας, στις επιθέσεις των Γάλλων, κάλυπτε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, συνεπικουρούμενος από τον Αγγελο Χαριστέα, ενώ από αριστερά τις «ανάσες» στον Τάκη Φύσσα, όσον αφορά την αμυντική κάλυψη, έδινε ο Γιώργος Καραγκούνης.
Από την άλλη πλευρά, ο Ζακ Σαντινί παρέταξε την ομάδα του επί τη βάσει ενός κλασικού 4-4-2, με τους Τιράμ, Σιλβέστρ στο κέντρο της άμυνας, τους Γκαλάς και Λιζαραζού στα άκρα, τον Πιρές και τον Ντακούρ ακραίους μέσους, τους Ζιντάν-Μακελελέ κεντρικούς και «αιχμές» τους Ανρί και Τρεζεγκέ.
Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, διάστημα κατά το οποίο οι δύο αντίπαλοι προσπαθούσαν να «ανακαλύψουν» ο ένας τον άλλον, η Ελλάδα ήταν αυτή που αποφάσισε να κάνει την πρώτη επίσκεψη αξιώσεων στα αντίπαλα καρέ. Ήταν λοιπόν το 13ο λεπτό, όταν ο Χαριστέας «πάτησε» στον Νικολαΐδη, που έπιασε το σουτ στην κίνηση, από τα 25 περίπου μέτρα, στέλνοντας τη μπάλα στην αγκαλιά του Μπαρτέζ.
Δύο λεπτά αργότερα, οι Γάλλοι είδαν την τύχη να τους χαρίζει απλόχερα την εύνοιά της: ο Καραγκούνης εκτέλεσε από μακριά (αριστερή πλευρά) φάουλ, στέλνοντας μια βαθιά μπαλιά στην «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας. Η μπάλα πέρασε από όλα τα κεφάλια πριν την προβολή του Κατσουράνη, που την έστειλε να βρει το εσωτερικό μέρος της αριστερής κάθετης δοκού και να καταλήξει, τελικώς, στην αγκαλιά του πολύ τυχερού στη συγκεκριμένη φάση Μπαρτέζ.
Η «απάντηση» των «πετεινών» ήρθε εννέα λεπτά αργότερα, και παραλίγο να αποφέρει τέρμα για το συγκρότημα του Σαντινί, αφού η κεφαλιά του Ανρί στη σέντρα του Λιζαραζού πέρασε ελάχιστα άουτ. Η Ελλάδα εξακολουθούσε να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού χάρις -κυρίως-στην δουλειά των μέσων (Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ζαγοράκης), κι έτσι στο 27′ σουτ του Καραγκούνη από τη μεγάλη περιοχή εξουδετέρωσε ο Μπαρτέζ.
Δέκα λεπτά πιο ύστερα, η ελληνική ομάδα έθεσε το «υστερόγραφο» σε μια εξαιρετική παρουσία στο πρώτο μέρος, όταν το μακρινό αριστερό σουτ του Φύσσα μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να απομακρύνει σε κόρνερ ο Φαμπιάν Μπαρτέζ.
Οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο του «Ζοζέ Αλβαλάδε» για το δεύτερο ημίχρονο με τις ίδιες συνθέσεις. Σταδιακά, οι «τρικολόρ» άρχισαν να πιέζουν την ελληνική εστία και στο 57′ έχασαν καλή ευκαιρία, όταν ύστερα από ταχύτατη εναλλαγή της μπάλας, ο Ανρί έκανε σέντρα από αριστερά και ο Καψής μόλις που πρόλαβε να παραχωρήσει κόρνερ προ του Τρεζεγκέ, με το Νικοπολίδη εξουδετερωμένο.
Ένα λεπτό αργότερα, ο Γκαλάς έχασε το κοντρόλ μέσα στη μικρή περιοχή, και στο 60′ ο Οτο Ρεχάγκελ αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να «ανακατέψει την τράπουλα». Ο Νικολαΐδης έδωσε τη θέση του στον Λάκη, με τον Αγγελο Χαριστέα να περνά στην κορυφή της επίθεσης και τον νεοεισελθόντα να αναλαμβάνει καθήκοντα στη δεξιά πλευρά, εκεί όπου είχαν αρχίσει να παρατηρούνται προβλήματα.
Κι ενώ οι Γάλλοι έδιναν την εντύπωση ότι είχαν αρχίσει να βρίσκουν ρυθμό, ήταν τα παιδιά του Ρεχάγκελ που έβαλαν… φωτιά στο νεόκτιστο γήπεδο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Ζαγοράκης πέρασε τη μπάλα πάνω από τον Λιζαραζού, γεγονός που του επέτρεψε να βγει μόνος από τη δεξιά πλευρά. Ο αρχηγός είχε όλη την άνεση να «σημαδέψει» στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, περίπου στο σημείο του πέναλτι, εκεί όπου ο Αγγελος Χαριστέας με επιβλητικά εντυπωσιακό άλμα και καρφωτή κεφαλιά άφησε τον Μπαρτέζ απλό θεατή της μπάλας προς το «γάμα» της εστίας του.
Ο Σαντινί έριξε εσπευσμένα στον αγώνα τους Βιλτόρ και Σαχά, αφού τα χρονικά περιθώρια είχαν αρχίσει να στενεύουν επικίνδυνα, και λίγο αργότερα και τον Ροτέν.
Στο 87′ οι Γάλλοι έχασαν σπουδαία ευκαιρία για να ισοφαρίσουν, όταν στη σέντρα του Τιράμ από δεξιά, ο Ανρί έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά, για να στείλει τη μπάλα δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Νικοπολίδη.
Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης οι Γάλλοι είχαν την τελευταία «αναλαμπή», όταν το σουτ του Λιζαραζού έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη. Το τελευταίο σφύριγμα του Φρισκ βρήκε την Ελλάδα να γράφει ιστορία, τους παίκτες κουβάρι με τους οπαδούς και τους αντίπαλούς τους στο χορτάρι του «Αλβαλάδε» αποδοκιμαζόμενους από τους οπαδούς τους.
ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς (84′ Τσιάρτας), Καραγκούνης, Χαριστέας, Νικολαΐδης (60′ Λάκης).
ΓΑΛΛΙΑ (Ζακ Σαντινί): Μπαρτέζ, Τουράμ, Λιζαραζού, Γκαλάς, Σιλβέστρ, Μακελελέ, Πιρές (79′ Ροτέν), Ντακούρ (71′ Βιλτόρ), Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ (71′ Σαχά).